Laminaat vloer schade door water en de loodgieter die helpt

Laminaatvloeren hebben zoveel te bieden – het is een prijsbewuste manier om het uiterlijk van massief houten planken of steen te krijgen zonder het hoge prijskaartje. Het gaat ook jaren mee, maar de aartsvijand van laminaat is water. Door water gaat het laminaat er oud, aftands en versleten uitzien. In deze gids leest u hoe u een nat geworden laminaatvloer herstelt, hoe u omgaat met water onder de laminaatvloer en uiteindelijk hoe u schade voorkomt.

De voordelen van laminaatvloeren voor keukens en badkamers

Als water de aartsvijand van laminaatvloeren is, waarom plaatsen we het dan in de natste kamers van het huis? Welnu, laminaat is een kosteneffectieve manier om het uiterlijk van ubercoole massief houten of keramische vloeren te krijgen, zonder veel geld uit te geven.

En dankzij de vooruitgang in print- en productietechnieken, kun je tegenwoordig ultrarealistische gesimuleerde houtnoesten en nerven krijgen, samen met afgeschuinde randen en authentieke texturen, waardoor je het gevoel krijgt van een veel duurdere vloer. Veel ontwerpen hebben nu ook klikbare installatiesystemen, dus het leggen van je laminaatvloer hoeft niet moeilijk te zijn.

Massief hout en (vooral) keramische vloeren kunnen echter veel meer aan… oeps! morst. Als u wilt dat uw laminaatvloer er jarenlang goed uit blijft zien, moet u er zorg voor dragen om schade door water te voorkomen. We laten u hieronder enkele eenvoudige maatregelen zien die u moet nemen.

Waarom is een laminaatvloer gevoelig voor schade door water?

Welnu, laminaatvloeren zijn een dichte vezelplaat die wel degelijk hout bevat, en het zijn juist die materialen die gevoelig zijn voor waterschade omdat ze uitzetten en krimpen wanneer ze in contact komen met vocht.

Wanneer laminaat oververzadigd raakt met water, begint het het vocht te absorberen dat de samenstelling van het materiaal afbreekt. Dit zorgt ervoor dat de bovenste afbeeldingslaag en slijtlaag gespleten raken van de rest van de plaat.

Als de plassen die zijn achtergelaten door lekkende leidingen, nat dweilen en gemorste vloeistoffen onbeheerd worden achtergelaten, zult u merken dat sommige ‘planken’ op onhandige manieren beginnen te borrelen, knikken of buigen.

Tekenen dat uw laminaatvloer schade door water heeft

Let op deze tekenen om te bepalen of uw laminaatvloer schade heef door water of vocht:

 • borrelen
 • splitsen
 • knikken
 • kraken
 • cupping
 • gietvorm
 • verkleuring

Helaas, als uw vloer een of meer van deze symptomen vertoont, kan de plank of het vloeroppervlak waarschijnlijk niet worden bewaard en moet u deze, of in het ergste geval, de hele vloer vervangen. Als de schade ernstig is en u een drukke huiseigenaar of verhuurder bent an kunt u een professional inhuren om de klus te klaren.

Luchtvochtigheid en laminaatvloeren

Omdat de uit hout afkomstige materialen in de laminaatplanken uitzetten en krimpen wanneer er vocht aanwezig is, is het niet alleen morsen dat tot een minimum moeten worden beperkt. De hoeveelheid vochtigheid in de lucht van uw badkamer of keuken kan ervoor zorgen dat uw laminaat van breedte verandert of dat de toplagen van het laminaat delamineren.

Fabrikanten raden over het algemeen aan om uw vloer te beschermen tegen te veel vochtigheid door ervoor te zorgen dat uw badkamer of keuken een luchtvochtigheid van 30% tot 60% heeft. U kunt hiervoor een elektrische vochtigheidssensor voor slechts £ 8 online of bij uw plaatselijke doe-het-zelfwinkel kopen – een kleine prijs om te betalen zodat u uw vloer niet om de paar jaar hoeft te vervangen.

Wat als de luchtvochtigheid in mijn badkamer hoger is dan 60%?

Als de luchtvochtigheid in uw huis hoog is, kunt u ook last hebben van vocht of schimmel, wat kan leiden tot structurele en gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat u enkele of alle van de volgende handelingen uitvoert om schade aan de vloer, vocht en schimmel te voorkomen:

Installeer een badkamer afzuigkap in het badkamerraam

 • Elke keer ramen openen tijdens het douchen of baden (of de hele dag op een kier houden)
 • Koop een luchtontvochtiger
 • Droog handdoeken goed – buiten in de zomer of op een radiator of verwarmd handdoekenrek in de winter
 • Neem kortere douches of baden

Kun je een waterbeschadigde laminaatvloer repareren?

Ja en nee. U zult merken dat u de beschadigde planken eerder moet vervangen dan repareren, maar misschien hoeft u niet een hele vloer te vervangen. Hier is een verstandige methode om laminaatvloeren te repareren die nat zijn geworden:

Laminaatvloer repareren die nat is geworden?

Stap 1

Stop eerst de bron van de schade

Probeer uw laminaatvloer nog niet te repareren als deze nog nat wordt of opnieuw nat dreigt te worden. Zoek de oorzaak van het lek en repareer het. U wilt zeker uw laminaatvloerreparatie uitstellen totdat u zeker weet dat het lek is verholpen.

Stap 2

Identificeer de beschadigde planken

Onze beste tip hier is om wat mini-kleverige notities te maken en de beschadigde planken een kleurcode te geven op basis van de ernst van de schade. Wees grondig in uw evaluatie en controleer op alle bovengenoemde symptomen, inclusief kromtrekken, luchtbellen, verkleuring, enz. Op deze manier kunt u een volledig beeld krijgen van de schade en wat er moet worden verwijderd.

Stap 3

Bereid je voor. Wat je nodig hebt:

Bijpassende vervangende planken (maak dit een prioriteit – zie hieronder)

 • Vloerlijm
 • Plamuurmes
 • Stanley mes
 • Meetlint
 • Reinigingsoplosmiddel
 • Tang
 • Hamer
 • Vervangend onderlaagmateriaal
 • Veiligheidsbril

Ter info: het vinden van bijpassende laminaatplanken is NIET eenvoudig

Dit is vaak de reden waarom veel huiseigenaren en verhuurders ervoor kiezen om de vloer van de hele kamer te vervangen in plaats van alleen de beschadigde delen te repareren. Als je geluk hebt, heb je nog een hele lading planken over van toen je vloer voor het eerst werd gelegd. Zo niet, ga dan terug naar dezelfde leverancier van laminaatvloeren, of zoek in ieder geval een vervanger die overtuigend overeenkomt. Zoals gezegd, zorg ervoor dat u de vervangende vloer koopt voordat u iets anders doet, omdat het enige tijd kan duren om de juiste match te vinden.

Stap 4

Verwijder de beschadigde laminaatplanken

Trek de beschadigde planken voorzichtig omhoog door met uw plamuurmes onder de beschadigde randen te gaan. U moet de hele plank weghalen, zelfs als slechts een fractie of een rand ervan is beschadigd. Mogelijk moet u ook enkele plinten verwijderen terwijl u de planken loswrikt. Controleer de ondervloer op schimmel. Als er geen verdere schade is, installeer dan de planken die zijn opgedoken opnieuw.

Stap 5

Vervang de beschadigde planken

Probeer het afgedrukte patroon op de planken zo goed mogelijk bij elkaar te laten passen. Gebruik de juiste hoeveelheid lijm voor het materiaal (raadpleeg de instructies van de fabrikant, want dit kan een andere hoeveelheid zijn voor verschillende materialen). Plaats nu een zwaar voorwerp op uw nieuwe laminaat om het gelijkmatig te verzwaren.

Water onder laminaatvloeren

Na een aanzienlijk lek of morsen kan er water onder uw laminaatvloer komen. Wat veel huiseigenaren en verhuurders niet weten, is dat ze dat water onmiddellijk moeten verwijderen om de vloer te behouden. Als er water naar de rand van een kamer is gelekt, verwijder dan de plinten langs de rand om te controleren hoe erg het is.

Als de lekkage niet al te erg is, kun je deze misschien op tijd opzuigen met een nat-droogzuiger. We raden u echter aan voorzichtig te zijn en zoveel vloerplanken te verwijderen en te vervangen als werden aangetast. De planken vertonen op dit moment misschien alleen tekenen van kleine schade, maar schade door water wordt na verloop van tijd erger, dus je bespaart jezelf het gedoe door het nu in de kiem te smoren.

Hoe schade door water aan laminaatvloeren te voorkomen?

Behandel je laminaatvloer goed en hij blijft jarenlang mooi:

1.     Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op

Dit is waarschijnlijk de beste manier om waterschade aan het laminaat te voorkomen. Gebruik de juiste methoden voor het opruimen van verschillende soorten gemorste vloeistoffen om niet alleen te voorkomen dat uw vloeren beschadigd raken, maar ook om ze er op hun best uit te laten zien.

2.      Controleer uw armaturen en apparaten regelmatig op lekkage

Een beetje regelmatig huisonderhoud zal wonderen doen voor de staat van uw vloer. Ga eens in de paar maanden langs uw radiatoren en apparaten om te controleren of ze goed werken en vrij zijn van lekken. Controleer onder gootstenen en achter het toilet, rond radiatorleidingen en rond eventuele minder zichtbare leidingen op tekenen van mogelijke problemen. Dit is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor uw algemene gemoedsrust!

3.     Hou van je laminaat

Het repareren van door water beschadigde laminaatvloeren is een eenvoudige zoek-en-vervang taak voor een ervaren doe-het-zelver, maar het is misschien niet iets dat u zelf wilt aanpakken. In dat geval raden we u aan om een ​​ervaren professional te zoeken met geweldige online reviews of – nog beter – een persoonlijke aanbeveling van een vriend. Hoe u het ook aanpakt, we hopen dat u uw laminaatvloer kunt repareren zonder dat u de hele boel opnieuw hoeft te installeren.

Als u waterlekkage of schade heeft ontdekt waarvan u niet zeker weet hoe u deze moet behandelen, of u wilt er zeker van zijn dat u beschermd bent tegen onvoorziene problemen, dan kunt u het beste een betrouwbare loodgieter bellen.

Veelgestelde vragen:

Kun je een door water beschadigde laminaatvloer repareren?

Jammer genoeg niet. Zodra laminaatvloeren aanzienlijk zijn beschadigd door water, is het klaar. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat de houtmaterialen in het laminaat uitzetten, krimpen en helemaal misvormd worden. Maar vervang nog niet de hele vloer van de kamer! Met een beetje handigheid kun je afzonderlijke planken vervangen en overtuigend op elkaar afstemmen.

Hoe lang duurt het voordat water de laminaatvloer beschadigt?

Goede vraag. Bij tests duurt het een paar uur voordat de verschillende materialen in laminaatvloeren zijn ondergedompeld om af te breken of af te pellen. Daarom is het van vitaal belang dat u uw laminaatvloer zo droog mogelijk houdt als u deze niet wilt vervangen vanwege bubbels, zwelling of afbladderen.

Kun je beschadigde stukken laminaat vervangen?

Ja! Volg ons proces van vijf stappen om afzonderlijke stukken laminaatvloer te vervangen en zorg ervoor dat u prioriteit geeft aan een goede match met uw bestaande vloer – het kan even duren als u geen overgebleven planken heeft liggen.

Kun je laminaatvloeren dweilen?

Ja dat kan, maar je MOET ervoor zorgen dat het dweilen kort is, je spaarzaam met water omgaat en dat de vloer volledig uitdroogt. Het kan zijn dat u deuren en ramen moet openen tot alles weer droog is.